En güzel lahana nerede yetişir?
Beyaz ve kırmızı lahana ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen ve tüketilen bir sebzedir. Ülkemizde 2019 yılında 24.000 hektar alanda 820.000 ton lahana sebzesi yetiştirilmiştir.
Lahana hangi ilimizde meşhurdur?
Niğde, Türkiye’nin ilk beyaz lahana üretimidir – Niğde Haber.
Türkiye’de en büyük lahana nerede yetişir?
Türkiye’nin en fazla lahana üretimi yapılan illerinden biri olan Kahramanmaraş’ta ürünün yüksek verimi üreticileri sevindirdi. Elbistan Ovası’nda yetiştirilen, büyüklüğüyle dikkat çeken ve ağırlığı 40 kilograma kadar ulaşan lahananın yüksek verimi üreticiyi sevindirdi.
Beyaz lahana nerede meşhur?
Niğde ili Bor ilçesine bağlı Kaynarca köyünde ise ortalama sayı 50 bin ile 70 arasında değişiyor.
Brüksel lahanası Türkiye’de nerede yetişir?
Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimleri Brüksel lahanası yetiştirmek için oldukça uygundur.
Kara lahana en çok hangi ilde yetişir?
Yarım metreye kadar boylanabilen, hızlı büyüyen, yetiştirilmesi kolay ve genellikle kış sebzesi olarak kullanılmaya uygun bir bitkidir. Ordu, Trabzon, Düzce ve Artvin lahana yetiştirilen iller arasındadır. Nemliliği sevdiği için Karadeniz’in gölgeli, yüksek ve serin bölgelerini tercih eder.
En faydalı lahana hangisi?
Kış sebzesi olarak bilinen beyaz lahana, faydalı etkileri nedeniyle popüler bir besindir. Lif ve potasyum açısından zengindir ve diyette sıklıkla tercih edilir. Lifli bir yapıya sahip olduğu için; A, C ve K vitaminleri açısından zengindir; Beyaz lahana magnezyum kaynağı olarak kabul edildiğinden ideal bir diyet besinidir.
Lahana anavatanı neresidir?
Lahananın anavatanının Kuzey Avrupa ülkeleri ve Baltık kıyıları olduğu kabul edilir. Lahana, Avrupa’nın tüm nemli ve kıyı bölgelerinde yaygın olarak dağılmıştır.
Kara lahana hangi yöreye aittir?
Karadeniz bölgesi halkının (Artvin, Bartın, Kastamonu, Zonguldak, Karabük, Samsun, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) temel besinidir.
Lahananın mevsimi ne zaman?
Ekim Mayıs ayında başlayıp Ağustos ayına kadar kademeli olarak devam edebilir. Ekim Haziran ile Ağustos sonu arasında yapılabilir. Ekim ve dikimde en etkili faktör ürünün ne zaman piyasaya çıkacağının zamanlamasıdır. Hasat Ekim-Kasım ve Mart (ilkbahar başı) ayları arasında gerçekleşir.
Beyaz lahana hangi aylarda ekilir?
Beyaz lahana fidanı hangi mevsimde ekilmelidir? Beyaz lahana fidanları ilkbahar ve sonbaharda ekime uygundur.
Lahana dönüme kaç kilo verir?
Hasat ekimden 4-6 ay sonra gerçekleşir. Hasada hazır olan başlar yerden bıçakla kesilir, zarar gören yapraklar temizlenir ve satışa sunulur. Dekardan 2-8 ton verim elde edilir.
Beyaz lahana en çok hangi illerde yetişir?
Özellikle Samsun lahana yetiştiriciliğinde liderdir. Bölgenin nemli iklimi ve verimli toprakları, lahananın optimum şekilde büyümesi için ideal koşulları sağlar. Karadeniz’in serin rüzgarlarıyla yoğrulan lahana, gevrek ve sulu bir dokuya sahiptir.
Beyaz lahana iyisi nasıl anlaşılır?
Yaprak hem taze hem de büyük olmalıdır. Damarlı olmamalı ve sert olmamalıdır. Yapraklar açık yeşil olmalıdır
Kelem ve lahana aynı mı?
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalın yaprak katmanlarına sahip, sonbahar ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve çok sayıda türü bulunan bir bitkidir.
Lahananın anavatanı neresidir?
İlkbaharda ortaya çıkan ve yazın gelişini müjdeleyen bir bitkidir. 50 ila 150 cm boyunda, mavi-mor çiçekli, çok yıllık otsu bir bitkidir. Killi, kumlu ve nemli topraklarda yetiştirilir. Lahananın anavatanı Kuzey Avrupa ülkeleri ve Baltık kıyıları olarak kabul edilir.
Lahana hangi aylarda ekilir?
Haziran ayından ağustos sonuna kadar dikim yapılabilir.
Yemeklik lahana nasıl seçilir?
Renk ve parlaklık: Lahananın rengi canlı ve parlak olmalıdır. Solgun veya donuk görünmeyen taze yeşil bir renk tercih edilir. Yapraklar: Lahana yaprakları sağlam, taze ve hasarsız olmalıdır. Yapraklarda herhangi bir leke, delik veya sararmış alan olmamalıdır.
Beyaz lahana hangi toprakta yetişir?
pH’ı 6-6,5 ve organik madde açısından zengin nemli, tınlı, kumlu tınlı topraklarda başarılı sonuçlar elde edilir. Özellikle tuzlu topraklarda yetiştirmekten kaçınılmalıdır. Lahana tuza dayanıklıdır, ancak tuzlu topraklarda yetişen lahananın yaprak kalitesi düşüktür.