Bal tutan parmağını yalar gerçek anlam mı?
“Bal bulan parmağını yalar” sözü, büyük imkânlarla bir işi yapanın, o imkânlardan bir ölçüde yararlandığını ifade eden bir atasözüdür.
Bal tutan atasözünün devamı nedir?
Parmağını balla yalar – Vikisözlük.
Bal tutan parmağını yalar ne demek TDK?
“Bal tutan parmağını yalar” atasözünün TDK karşılığı nedir? Cevap: Çeşitli imkânlara sahip bir işi yönetenler, bundan az da olsa faydalanırlar.
Bal tutan parmağını yalar ne zaman?
Bir olaya, duruma veya işe dahil olduğunuzda, o durumdan kişisel olarak bir şeyler kazanabilirsiniz. Örneğin; Çok çalışır, çok çaba gösterir ve birçok insana yardım eder. Ama karşılığında hak ettiği maaşı alır ve bunu sever.
Bal tutan parmağını yalar atasözünün hikayesi nedir?
Bakkal balı tartmaya başladı ama terazide yarım okkadan başka koyacak ağırlığı olmadığından köylünün yanında getirdiği kocaman petek balı elleriyle ikiye böldü ve parçaları tavaya koydu. Doğal olarak elleri dirseklerine kadar bal oldu. Ne yapsa, ellerine ve kollarına bulaşan balı yalamaya başladı.
Parmağını yalamak ne demek?
[1] “Hak sahibi olmadığı bir menfaati kendine sağlamak” anlamında kullanılan bir kelime.
Atın ölümü arpadan olsun ne anlama gelmektedir?
“Atın ölümü arpaya dönüşür” atasözünün TDK karşılığı nedir? Cevap: Sevdiğiniz bir şeyi yaptığınızda veya sevdiğiniz bir yemeği yediğinizde, sonuç kötü olsa bile zor veya kötü şeylere katlanırsınız.
Ekşi yüzlünün balı acı olur anlamı nedir?
Cevap: İstemeden iyilik yapan kişi, karşısındakini memnun edemez.
Aslan yattığı yerden belli olur ne demek?
[1] Bir insanın kişiliği, yaşadığı ve uyuduğu yerin niteliğinden, temizliğinden ve düzeninden anlaşılır.
Bal atasözü nedir?
“Bal deyince ağzın tatlanmaz” atasözünün TDK karşılığı nedir? Cevap: Sözlü istek ve planlar işin tamamlanmasını etkilemez.
Biceme ne demek?
Türk Dil Kurumu’na göre “üslup” kelimesi “tarz” anlamına gelir. Ayrıca, üslup kelimesinin farklı telaffuzları da vardır. Bunlar üslup, anlatım ve diksiyondur.
Aç ayı atasözünün devamı nedir?
Yemekler ne zaman gelir? Sonuçta, aç ayı oynamaz. Ne zaman dışarı yemeğe çıksak, aç ayı oynamayı bırakır.
Bal tutan parmağını yalar gerçek anlamlı mı?
Bir işi yönetenler ve yeterli kaynaklara sahip olanlar, az da olsa, bundan yararlanırlar.
Bal tutan parmağını yalar bir deyim mi?
TDK’ya göre “Bal tutan parmağını yalar” sözü şu anlama geliyor: “Bir kimse bir duruma katkıda bulunursa, o durumdan kendi menfaati için faydalanabilir.”
Ayağını yorganına göre uzat açıklaması nedir?
“Gelirinize ve maddi durumunuza göre hareket edin. ‘Gelirinize göre harcamalarınızı ayarlayın.’ anlamına gelir. “Ayaklarınızı yorganınıza göre uzatın.” ‘Kendi yağınızda kavrulun’ atasözü bu anlamı ifade eder.
Bal atasözü nedir?
“Bal deyince ağzın tatlanmaz” atasözünün TDK karşılığı nedir? Cevap: Sözlü istek ve planlar işin tamamlanmasını etkilemez.
İmkanları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır açıklamasının atasözü nedir?
“Elinde bal olan parmağını yalar” Sayısız imkânların bulunduğu ve çevresindekilerin az da olsa faydalandığı bir işe sahip olan kişi, hem bu kıtlığı yaşar, hem de kendisine sunulan imkânları büyük bir hırsla değil, hırsıyla etrafındaki her şeyi körü körüne görür, bencilleşir, bencilleşir.