Şibe nedir?
Lehçeler, bir dilin belirli bir zamanda ayrılmış dallarıdır. Genellikle lehçelerle karıştırılırlar, ancak lehçeler aynı ülke içindeki dilin varyasyonlarıdır. Öte yandan lehçe, izole yerlerde, örneğin farklı ülkelerde ortaya çıkan ve gelişen bir konuşma biçimidir.
Şikar ne demek tarih?
Sarayın av hayvanlarından sorumlu olan ve padişahın av törenlerini organize eden, bir nevi savaş tatbikatı olan emirdir.
Şihne ne demek tarih?
Şıhne, Selçuklu hanedanlığında hanedan üyesi olmayan valiler için kullanılan bir terimdir. Bu valiler genellikle yüksek komuta askerleri arasından seçilirdi. Şıhne hem askeri hem de idari işlerden sorumluydu.
Sahi ne demek tarih?
Şahi veya Şahi topu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde üretilen ve kullanılan o dönemin en büyük ve en özel savaş topudur. Top, İstanbul’un fethinde kullanılmıştır.
Şive nedir ve örnek?
Biçim ve ses bakımından pek az farklılık gösteren ve bilinen bir zaman diliminde ana dilden farklı kollara ayrılmış olan dallara lehçe denir. Kazakça, Azerice, Özbekçe vb. Bunlar Türkçede kullanılan aksanlardır. Türkiye sınırları içinde en çok konuşulan dil Türkçe ise buna örnek olarak “Türkiye Türkçesi” gösterilebilir.
Kotuz ne demek tarih?
Kotuz (kotoz) kelimesinin “aurochs” (öküz) anlamına gelmesi günümüz Türk lehçelerinde unutulmuş gibi görünüyor. Kotuz “süs olarak giyilen bir tüy demeti; kadınların saçlarına süs olarak taktıkları renkli başlıklar; hayvanların başlarındaki tavus kuşu, tavuk vb. tüyleri, armalar” Kzk. kodas aynı, Krg. kotos aynı. Özb küras aynı.
Emir-i Şikar nedir tarihte?
Türkiye Selçuklularında sultanın av işlerini düzenleyen emirlere Emir-i Şikar deniliyordu.
Saki ne demek tarih?
“Sâkî” kelimesi tam anlamıyla su dağıtan veya sunan, su veren, şarap vb. bardaklara döküp dağıtan kişi anlamına gelir. Divan şiirinde Bezm dünyasının en önemli unsurlarından biri olan Saki, toplantıya neşe ve canlılık getirir. Onun görevi etrafta dolaşıp içki dağıtmak.
Sayd-ü şikar ne demek?
Osmanlı edebiyatında avcılık sayd ü şikâr ifadesiyle ifade edilmiş; devletin avcılık teşkilatı da önceki Türk devletlerine göre en üst seviyeye ulaşmıştır. Yırtıcı kuşla avlanma yöntemi, erken dönem hükümdarlarının ve devlet adamlarının avcılık faaliyetlerinde dikkat çeken noktalardan biridir.
Gulami nedir?
Gulam, İslam devletlerinde kölelerden oluşan ve hükümdarı korumakla görevli askeri birliklerdir. Osmanlı İmparatorluğu’nda Kapıkulu askerleri olarak hizmet vermeye devam ettiler. Gulam kelimesi Arapça kökenlidir ve çocuk anlamına gelir.
Hacip ne demek tarih?
Özet: Hâcib kelimesi, birinin bir yere girmesini engellemek, müdahale etmek anlamındadır; “örtmek”, “gizlemek” anlamına gelen hacb kelimesinden gelir. Bir kimsenin bir yere girmesini engelleyen kişiye fedai denir.
Selçuklularda şahne nedir?
Orta Çağ’da Doğu İslam dünyasında bir şehrin veya bölgenin korunması ve kontrolünden sorumlu olan kişilerin taşıdığı unvandır. Selçuklular arasında askeri kökenli valiler, garnizon komutanları veya güvenlik şefi pozisyonundaki kişiler bu unvanı taşırdı.
Şeri ne demek tarih?
Şeriat hukuku, İslam’a uygun olarak düzenlenen yasaları içerir. Kaynağı Kuran, Sünnet, İcma ve Kıyas’tır. Dini ve yasama konuları Şeyhülislam’a aittir.
Sefiye ne demek tarih?
Seyfiye, Osmanlı toplum yapısında askerleri ve askeri yöneticileri tanımlayan sosyal sınıftır. Ehl-i Seyf veya Ehl-i Örf olarak da bilinir. Toplumda, savaş zamanında savaş bölgesinde hizmet etmekten ve barış zamanında kamu güvenliğini sağlamaktan ve huzursuzluğu önlemekten sorumluydular.
Sahn ne demek tarih?
İlim-Yayma Cemiyeti’ne bağlı Fatih Sahn-ı Semân Araştırma ve Eğitim Merkezi, Fatih Camii’nin her iki yanında dörder olmak üzere sekiz ünite halinde inşa edilmiş, “Semâniye” veya “Sahn” veya her iki ismin birleşimi olan “Sahn-ı Semân” adı verilen “yüksek ihtisas” medreselerinden biridir.
Şaibe yapmak nedir?
ŞAYBE KELİMESİNİN ANLAMI Gizli amaç, aldatma, kusur, leke, ayıp, kir, leke anlamına gelir.
Lehçe ve şive nedir?
Lehçe: İzlenebilir tarihsel dönemlerde bazı kelime ve ses farklılıkları bakımından birbirinden ayrılan Türkçenin dallarına lehçe denir. Lehçelerde var olan keskin farklılıklar aksanlarda yoktur. Türkçenin birçok lehçesi vardır. Kazakça, Uygurca, Kırgızca ve Azerbaycanca Türkçenin başlıca lehçeleridir.
Yelme nedir tarihte?
Yelme, “yol gösterici, kaşif, piştar, öncü” anlamlarında kullanılmıştır (Caferoğlu, 1968: 292). Yorçu’ya “baş rehber” verilmiştir (Kaşgarlı Mahmud, 1992: III, 30). Yirçi ve yirtçi kavram olarak “önder, rehber, yer belirleyici” anlamına gelmektedir (Caferoğlu, 1968: 298-299).
Şiyve ne demek?
– Dil biliminde kullanılan telaffuz özelliği. – Üslup, tavır, tarz.